Betaald educatief verlof

Betaald educatief verlof is een recht voor werknemers om goedgekeurde opleidingen te volgen en vrij te nemen van het werk met behoud van loon. 

Werknemers kunnen overdag of in verschoven werktijden opleidingen volgen, met behoud van hun salaris : volwassenenonderwijs - sociale promotie, taalcursussen, beroepsgerichte opleidingen, enz. Hun werkgever ontvangt een vergoeding van Brussel Economie en Werkgelegenheid, op basis van bepaalde criteria. Opleiders (zelfstandigen of leden van een organisatie) worden uitgenodigd een aanvraag in te dienen voor de goedkeuring van hun opleiding.

Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten verantwoordelijk voor het betaald educatief verlof. Dit belet niet dat de federale overheid bevoegd blijft voor aspecten die tot het arbeidsrecht behoren en die betrekking hebben op :

  • de planning van betaald educatief verlof,
  • het behoud van het recht op beloning (beperkt tot een maximumbedrag),
  • bescherming tegen ontslag.

De gewesten zijn verantwoordelijk voor de reglementering, de controle en de inspectie, de erkenning van het verlof, de bepaling van de opleidingen die in aanmerking komen, en het aantal uren en de vergoedingen.

De eerste fase van de omzetting van de verordeningen om de continuïteit van het BEV-systeem te waarborgen, heeft leemten en onvolkomenheden opgeleverd. Daarom streven de regio's naar een hervorming van deze verordeningen

Dit systeem, dat vroeger bekend stond als « betaald educatief verlof », is door de Vlaamse regering al hervormd en heet nu « Vlaams educatief verlof ». Hoewel sommige hoofdkenmerken van de twee systemen identiek zijn, zijn er toch veel verschillen.

Ook het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest overwegen een hervorming van deze regeling. In de algemene beleidsverklaring van de Brusselse regering staat immers : « De regering zal een begin maken met de hervorming van het stelsel van « betaald educatief verlof » om er een echt instrument voor permanente educatie van te maken, hetgeen van essentieel belang is in het kader van de transformatie van de arbeidsmarkt. » 

BRUXEO wenst de doelstellingen en de filosofie van de regeling inzake betaald educatief verlof, zoals bepaald in IAO-conventie 140, te ondersteunen en te verduidelijken. BRUXEO wenst ook het erkenningskader te moderniseren om de toegang tot de opleiding te versterken, de administratieve vereenvoudiging ervan te bevorderen, het bereik van de begunstigden te verruimen, enz.


 

Het standpunt van BRUXEO over de hervorming van het stelsel van betaald educatief verlof : XXX (toegang voorbehouden aan onze leden)

 

Contactpersoon

Pas de résultats