31 december 2023

BRUXEO werft een halftijdse milieuadviseur aan

Recrutement

Inschrijvingen

Date: 
31 december 2023
/
BRUXEO werft een halftijdse milieuadviseur aan

Algemene informatie

 • Functie: milieuadviseur en hoofd van de afdeling “De non-profitsector koolstofvrij maken”
 •  Activiteitensector: social profit, non-profit, verenigingen
 •  Werkregime: halftijds (19u/week)
 •  Werkplaats(en): Brussel (1000)
 •  Gewenste startdatum: 01 februari 2024

Functie en taken

Als adviseur bent u medeverantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van de dienst “de non-profitsector koolstofvrij maken”. U speelt een sleutelrol bij het implementeren van duurzame, milieuvriendelijke praktijken binnen de sector. Het is uw taak om de Brusselse vzw’s bewust te maken van de noodzaak en hen te ondersteunen bij hun overgang naar koolstofarme modellen.

Uw belangrijkste verantwoordelijkheden zijn:

 • De huidige praktijken van de vzw’s op het gebied van duurzaamheid en hun ecologische voetafdruk analyseren;
 • Een decarbonisatiestrategie uitwerken en uitvoeren die is afgestemd op de specifieke kenmerken van de non-profitsector;
 • Advies op maat geven aan de vzw’s om hen te helpen hun milieu-impact te verminderen;
 • Organiseren en leiden van seminaries en workshops over onderwerpen die verband houden met de milieutransitie (afvalbeheer, waterbeheer, overheidsopdrachten en duurzaam inkopen, mobiliteit, voeding, enz.);
 • Collectieve en individuele ondersteuning van socialprofitbedrijven bij het opstarten van een milieutransitiestrategie in lijn met hun behoeften en waarden - wettelijk kader, praktische hulpmiddelen, het opzetten van een ecoteam, aanbevelingen, enz.
 • Het creëren en samenbrengen van praktische tools en communicatie-instrumenten om Brusselse vzw's uit te rusten en van materiaal te voorzien voor hun ecologisch transitieproces;
 • Samenwerken met interne en externe belanghebbenden om de invoering van duurzame praktijken aan te moedigen;
 • Een actieve rol spelen in de sensibilisering van de voordelen van decarbonisatie binnen de sector;
 •  Administratieve, financiële en operationele opvolging van het project.

Profiel van de kandidaat

Opleiding(en):

Master in milieu, duurzame ontwikkeling, toegepaste wetenschappen of menswetenschappen. Opleiding en/of aantoonbare ervaring op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling (energie, afval, water, duurzaam inkopen, enz.) en in projectmanagement en communicatie.

Gewenste beroepservaring:

5 tot 10 jaar beroepservaring in een soortgelijke functie of in de bovengenoemde vakgebieden is wenselijk. Ervaring of kennis van de social profit-sector (non-profit) is een pluspunt.

Specifieke vaardigheden:

 1. Expertise op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling: grondige kennis van actuele milieukwesties en duurzame ontwikkelingspraktijken.
 2. Vermogen om te adviseren en te ondersteunen: uitstekend in staat zijn om organisaties te adviseren en te ondersteunen bij hun overgang naar milieuvriendelijkere praktijken.
 3. Vaardigheden in projectmanagement: in staat zijn om de dienst "De non-profitsector koolstofvrij maken" efficiënt te beheren en te ontwikkelen, en ervoor zorgen dat deadlines en doelstellingen worden gehaald.
 4. Energievaardigheden: U hebt een basiskennis van de energieprestaties van gebouwen (EPB) en rationeel energiegebruik (REG).
 5. Communicatieve en leidinggevende vaardigheden: in staat zijn om seminaries en workshops te organiseren en te leiden, en om zowel mondeling als schriftelijk duidelijk en overtuigend te communiceren om het bewustzijn te vergroten en de actoren in de sector te mobiliseren.
 6. Expertise in institutionele betrekkingen: constructieve uitwisselingen met belanghebbenden, actoren uit de sector, sociale partners en overheidsinstanties vergemakkelijken.
 7. Juridische kennis: een goed begrip hebben van het juridische, federale en Brusselse wettelijke kader met betrekking tot milieukwesties en duurzame ontwikkeling.
 8. Initiatief en creativiteit: u bent proactief en in staat om innovatieve oplossingen voor te stellen en te ontwikkelen om de sector koolstofvrij te maken, gericht op de managers van socialprofitbedrijven.
 9. Talen: beheersing van het Frans en/of Nederlands met een goed begrip van de andere taal.
 10. Computervaardigheden: u bent vertrouwd met Microsoft Office-software (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) en tools om samen te werken in team.

Praktische informatie

 • Werkregime: halftijds (19u/week)
 • Onbepaalde duur
 • Loon: barema’s PC 330
 • Voordelen: groepsverzekering en maaltijdcheques. Mogelijkheid om over een MIVB-abonnement of een prepaid treinkaart te beschikken wanneer dit vervoermiddel wordt gebruikt voor woon-werkverplaatsingen.

Hoe solliciteren

Vul het onderstaande onlineformulier , met uw cv, in vóór zondag 31 december 2023. Om discriminatie te voorkomen worden de sollicitaties tijdens de fase van de voorselectie anoniem behandeld.

Na een eerste selectie op basis van bovengenoemd formulier zal u in de week van 15 of 22 januari 2024 (nader te bepalen) worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek en een opdracht.

BRUXEO steunt actief het beleid van Actiris op het gebied van inclusie, bevordering van diversiteit en bestrijding van discriminatie.