2 april 2024

BRUXEO werft een digitalisatieadviseur aan

Recrutement

Inschrijvingen

Date: 
2 april 2024
/
BRUXEO werft een digitalisatieadviseur aan

Algemene informatie

 • Beroepscategorie: Adviseur in digitalisatie en digitale transformatie / Functioneel analist
 • Sector: Social profit, non-profit, vereniging
 • Werklocatie(s): Brussel
 • Gewenste startdatum: 22 april 2024

Context

BRUXEO is de vertegenwoordigende confederatie van sociale profit ondernemingen in Brussel. Het is intersectoraal en pluralistisch. Momenteel groepeert het 29 sectorale federaties met verenigingen actief in de gezondheidszorg, sociale sector, cultuur, onderwijs, enz. Het is een groeiende sector die meer dan 100.000 werknemers vertegenwoordigt, werkzaam in meer dan 5.700 bedrijven. BRUXEO promoot en verdedigt de belangen van haar leden, ontwikkelt diensten ter ondersteuning van hun ontwikkeling en analyseert proactief de uitdagingen en belangen van de sector.

Digitalisatie verwijst naar het proces waarmee een organisatie nieuwe digitale technologieën integreert in haar activiteiten. Een effectieve implementatie van de digitalisatie stelt verenigingen in staat hun werking, communicatie of beheer te optimaliseren. Daarnaast verbetert het het comfort, de kwaliteit en de toegankelijkheid voor hun personeel en begunstigden. Uiteindelijk biedt digitale transformatie verenigingen de mogelijkheid om tijd vrij te maken om zich te concentreren op wat het belangrijkst is: hun maatschappelijke missie.

Echter, digitalisatie is een complex en veeleisend traject, rijk aan kansen maar ook aan uitdagingen, vooral voor kleine organisaties. Velen van hen worden geconfronteerd met een gebrek aan financiële middelen en technische expertise, wat het moeilijk maakt om te investeren in een volledig digitalisatieproces. Gezien deze realiteit heeft BRUXEO het initiatief genomen om een ondersteunende dienst te lanceren gewijd aan de digitale transformatie van Brusselse vzw's: DIGIBRUX. Dit programma geniet de steun van COCOF en IRISCARE.

Vandaag is BRUXEO op zoek naar een nieuwe projectmedewerker voor het DIGIBRUX-project, die ook de functie van digitalisatieadviseur zal vervullen. Deze essentiële rol bestaat uit het begeleiden van verenigingen op hun pad naar digitalisatie door hen de tools, middelen en kennis te bieden die hen zullen helpen navigeren naar een effectieve digitale overgang, met als doel hun maatschappelijke impact te versterken.

Functie en missies

Bewust van de vele uitdagingen van digitalisatie en de specifieke behoeften van sociale profit ondernemingen, wil BRUXEO een dienst ontwikkelen om Brusselse vzw's gratis te begeleiden in hun proces van digitale transformatie. U zult deel uitmaken van het dynamische team van BRUXEO, dat bestaat uit 14 personen, en u zult zelfstandig aan uw project werken. Met de steun van de coördinatie van BRUXEO, zult u het project "DIGIBRUX" beheren en ontwikkelen door vzw's van verschillende groottes en digitale volwassenheidsniveaus alsook uit verschillende sectoren te begeleiden.

Als digitalisatie- en digitale transformatie adviseur bij BRUXEO, zijn uw belangrijkste taken:

 • Het uitvoeren van digitale diagnoses: U zult diepgaande digitale diagnoses uitvoeren bij sociale winstondernemingen om hun digitale behoeften te identificeren, hun digitale volwassenheid te evalueren, een gepersonaliseerd actieplan voor te stellen en geschikte middelen aan te bevelen, zij het software, hardwareof als consultancy.
 • Het organiseren van workshops en seminars: U bent verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van workshops en seminars, in samenwerking met deskundigen, om de kennis van de vzw's over verschillende aspecten van digitalisatie te verrijken en de uitwisseling van goede praktijken te bevorderen.
 • Het leiden van sectorale werkgroepen: U zult sectorale werkgroepen organiseren en leiden om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken, de bundeling van middelen te stimuleren en de gezamenlijke ontwikkeling van digitale projecten te bevorderen.
 • De sensibilisering van wettelijke verplichtingen: U zult de vzw's herinneren aan hun wettelijke verplichtingen met betrekking tot de GDPR, cybersecurity, CAO nr. 39, het recht op deconnectie en de richtlijn betreffende toegankelijkheid.
 • De promotie van Verantwoordelijk Digitaal Gebruik: U zult acties ondernemen om vzw's bewust te maken van de ethische, inclusieve en duurzame aspecten van digitalisatie. U zult verenigingen aanmoedigen om verantwoorde digitale praktijken aan te nemen en zich aan te sluiten bij het Handvest van Verantwoordelijk Digitaal Handvest via het ISIT.
 • Technische oriëntatie: U biedt een gratis oriëntatieloket aan om vzw's te helpen hun digitale behoeften te verduidelijken, technische offertes te ontcijferen, zich te oriënteren naar de geschikte middelen en tools, mogelijke financiële hulpmiddelen te identificeren en strategisch advies te geven over hun digitale routekaart.
 • Projectmanagement en -ontwikkeling: U draagt actief bij aan het beheer en de ontwikkeling van het DIGIBRUX-project, door deel te nemen aan de planning van opdrachten, de ontwikkeling van nieuwe diensten en het schrijven van activiteitenrapporten.
 • De ontwikkeling van middelen: U verrijkt een digitale toolbox door het creëren en verzamelen van diverse middelen ter ondersteuning van de digitale transformatie van vzw's.

Profiel van de kandidaat

Opleiding(en): In het bezit van een universitair diploma en relevante opleiding/ervaring in projectmanagement, functionele analyse, digitalisatie of informatica.

Gewenste professionele ervaring(en): Ervaring in een vergelijkbare functie of in de genoemde domeinen is gewenst. Ervaring of kennis van de publieke of privé social profitsector (non-profit) is een pluspunt.

Gezochte vaardigheden:

 • Sterke affiniteit met digitale technologie: Kennis van bedrijfsbeheersoftware (CRM, ERP), open-source software, samenwerkingstools, projectmanagement en communicatie. Kennis van digitalisatieprocessen (low-code/no-code) is een pre. Beheersing van het Microsoft 365-pakket.
 • Functionele Analyse: Uitstekend vermogen om digitale behoeften van non-profitorganisaties te interpreteren en te formaliseren, gedetailleerde lastenboeken te schrijven en duidelijk en effectief te communiceren met diverse digitale dienstverleners, wat zorgt voor een perfecte match tussen de uitgedrukte behoeften en de geïmplementeerde technische oplossingen.
 • Didactiek en Communicatie: Vaardigheid om technische concepten te verklaren en te vereenvoudigen. Gemakkelijk kunnen spreken in het openbaar, vergaderingen leiden en sterke schriftelijke communicatievaardigheden.
 • Projectmanagement: Ervaring met projectmanagement met een zeer goed organisatievermogen, planning en tijdmanagement.
 • Affiniteit met verantwoordelijk digitaal gebruik: Sterke interesse in ethiek, inclusie, toegankelijkheid en duurzaamheid binnen de digitale wereld. Gemotiveerd om verantwoorde digitale praktijken binnen non-profitorganisaties te promoten.
 • Kennis van het Juridische Kader : Basiskennis of interesse om uw begrip van het juridische en regelgevende kader, inclusief GDPR en goede praktijken in cybersecurity, te verdiepen. U bent bereid om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en non-profitorganisaties te leiden naar naleving van wettelijke verplichtingen in hun digitale praktijken.
 • Persoonlijke vaardigheden: Zelfstandigheid en proactiviteit, nauwkeurigheid, methodisch en aanpassingsvermogen, relationele vaardigheden en teamgeest, intellectuele nieuwsgierigheid en leergierigheid.
 • Taalvaardigheden: Beheersing van het Frans met uitstekende schrijfvaardigheden. Goede kennis van het Nederlands, tweetaligheid is een voordeel.

Praktische informatie

 • Werkregime: voltijds (38u/week), mogelijkheid tot 4/5e tijd.
 • Salaris: volgens CP 330 barema's.
 • Type: contract van onbepaalde duur.
 • Voordelen: groepsverzekering en maaltijdcheques. Mogelijkheid tot een MIVB--abonnement of een vooraf betaalde treinkaart voor woon-werkverkeer.

Sollicitatieprocedure

Gelieve het onderstaande formulier in te vullen en uw CV toe te voegen tegen dinsdag 2 april 2024. Let op: met het oog op het bestrijden van discriminatie, zullen de sollicitaties in een geanonimiseerd proces worden behandeld tijdens de preselectie fase.

Na een eerste selectie op basis van het bovengenoemde formulier, wordt u uitgenodigd voor een individueel gesprek en een opdracht in de week van 8 april 2024.

BRUXEO ondersteunt actief het beleid van Actiris op het gebied van inclusie, het bevorderen van diversiteit en het bestrijden van discriminatie.